setTitle('The Blood Typing Game - om blodtyper och blodtransfusioner'); ?> setMetaDescription('digital skolresurs, blod, typ, typning, blodtyping, serologi, grupp, transfusion, människan, antikropp, antigen, immunförvar, immunförsvaret, immunsystem, prestationer, uppdrag, Karl Landsteiner, Nobelpriset i fysiologi eller medicin, Nobel, Pris, Nobelpristagare, vinnare, utbildning, spel, skola, A Rh-, A Rh+, B Rh-, B Rh+, AB Rh-, AB RH+, O Rh-, O Rh+, 0 Rh-, 0 Rh+, negativ, positiv, Rh+, Rh-, A, B, 0, O, plus, minus, Rh, Rhesus, AB0, ABO, system, röda blodceller, röda blodkroppar, agglutination, universalmottagare, universalblodgivare, rh faktor, plasma, blodplasma, blodklumpning, kunskapsspel, lärospel, biologi, naturkunskap, cell, celler, kompatibelt'); ?> printHeader(); ?>
Blood Typing Game

Blood Typing Game - om spelet

Lärospelet Blood Typing Game är baserat på 1930 års Nobelpris i fysiologi eller medicin som belönades för upptäckten av människans blodgrupper. Upptäckten gjordes av österrikaren Karl Landsteiner år 1901.

Vad får man reda på i Blood Typing Game?

- Vad är en blodtyp?
- Vilka är de olika blodtyperna i blodgruppssystemen ABO och Rh (Rhesus)?
- Vilka antigener och antikroppar finns i de olika blodtyperna?
- Hur får man reda på vilken blodtyp man hör till?
- Hur går säkra blodtransfusioner till?
- Vad händer om man får fel blod under en blodtransfusion?

Spelarens uppdrag

Uppdraget i spelet är att rädda patienter som är i akut behov av en blodtransfusion. För det behöver du först ta reda på patienternas blodtyper för att därefter kunna ge dem blodtransfusioner. När du nått slutet blir du utvärderad, om du inte gjort ett endaste fel får du fem av fem möjliga bloddroppar.

Syfte och mål

Syftet med lärospelet är att tillhandahålla ett interaktivt verktyg för skolelever. Det ska ge en tydlig och spännande utmaning i en tilltalande spelmiljö. Spelet ska på ett lättförståeligt sätt visa hur man får reda på vilken blodtyp man tillhör, vad som är viktigt att veta inför en blodtranfusion och öka förståelsen för frågeställningar runt blodtyper. Förhoppningen är att eleverna ska tycka att det är givande och kul att spela!

Många elever upplever den visuella förstärkning som spelet bidrar till som en stor hjälp – både det rent handgripliga i att själva får sticka sprutan i patienten och utföra blodtypningsprocessen på skärmen, men också att med blotta ögat se hur blodcellerna klumpar ihop sig på mikroskopisk nivå. Produktionen, som funnits på engelska sedan 2001, uppskattas av både lärare och elever i många länder. Lärarna tycker att produktionen är mycket användbar i klassrummet – antingen som en rolig introduktion till ämnet, en praktisk test för att se om eleverna förstår, eller som en aktivitet eleverna kan göra själva. Det animerade innehållet engagerar eleverna, stöder lärarna och främjar förståelsen för ämnet!

Blood Typing Game fungerar även på en så kallad smart board.

Till lärospelet hör även tre läsdokument:

1. Vad är en blodtyp?
2. Hur får man reda på vilken blodtyp man hör till?
3. Hur går säkra blodtransfusioner till?

Läs mer om Nobelpriset till Karl Landsteiner (på engelska)

 

Notera att:
Det här med att människor som är Rh- inte naturligt har Rh-antikroppar i blodplasman från början (på samma sätt som man till exempel kan ha A- eller B-antikroppar) beaktas inte i det här spelet. I verkligheten kan en människa som är Rh- utveckla Rh-antikroppar i blodplasman först om hon eller han får en blodtransfusion med röda Rh+ blodkroppar. Då triggar Rh-antigerna på de mottagna röda blodkropparna igång produktionen av Rh-antikroppar hos människan med Rh- blod. I Blood Typing Game får man låtsas att alla patienter med Rh- blod någon gång tidigare i livet fått en blodtransfusion med Rh+ blod.

Numera benämns Rh-faktorn ofta som RhD, dvs de Rh positiva anges som RhD+ och de Rh negativa som RhD-. I den här produktionen används den äldre varianten Rh+ och Rh-.

Här refereras till A-antikroppar, B-antikroppar och Rh-antikroppar. Det är också vanligt att benämna dem anti A-antikroppar, anti B-antikroppar respektive anti Rh-antikroppar.

Ny forskning visar att det här med att universella blodgivare med blodtyp O Rh-, som kan donera blod till vem som helst oavsett blodtyp, kanske inte riktigt stämmer helt då man nu fått en djupare kunskap om hur immunförsvaret fungerar vad gäller icke kompatibla donerade röda blodkroppar.

 

Swedish e-learning Award logga

Bästa spel 2012

Blood Typing Game vann första pris i tävlingen Swedish E-learning Awards 2012. Prismotiveringen löd:
Förstapristagaren har skapat en avskalad men samtidigt vågad grafisk utformning som fångar användarens nyfikenhet. Den lekfulla pedagogiken i denna genomtänkta produktion skapar en lust att lära sig hur man bestämmer blodtyper, dess skillnader och vilka som är kompatibla vid blodtransfusioner.


The Blood Typing Game är producerat av: Lina Göransson, Mirek Labedzki och Karin Svanholm, Nobel Media AB.
Tack till: Magnus Strandh, Niclas Enberg och Sound Propulsion.
Publicerat på svenska: 13 mars 2013
Uppskattad speltid: 15-20 min
Plug in: Flash 10
Ljud: Ja
High score: Ja

printFooter(); ?>